mSchools Awards 2025

S.O.S SALVEM L’ÓS POLAR

Autor: MAGDA JOVÉ, NIA SAMPIETRO, ANNA ROCA, MARTA FOGUET, MERITXELL BERDÚN

Contacte: c5001606@xtec.cat

Nom escola: ESCOLA MINYONS D'URGELL

Codi Centre: 25001606

Adreça de l'escola: CARRETERA DE PALAU S/N - FONDARELLA

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escminyonsdurgell/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Produccions audiovisuals
Eix secundari
Art i creativitat per la cohesió, integració i transformació
Curs i etapa educativa
I4
Recurs Digital secundari
Intel·ligència artificial Fabricació digital i creació maker Altres tecnologies emergents
Número de sessions
23
Àrea / matèria / àmbit
EIX 1: Un infant que creix amb autonomia i confiança, EIX2: Un infant que es comunica en diferents llenguatges. EIX 3: Un infant que descobreix el seu entorn amb curiositat EIX 4: Un infant que forma part de la diversitat del món.
Número d’alumnat
28
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

Cal destacar que aquest projecte s'ha dut a terme amb els/les alumnes de tota l'etapa d'Educació Infantil (I3-I4-I5).Com a producte final s'ha elaborat, tenint en compte els recursos que ens ofereix el Projecte Focus, una producció audiovisual en format noticiari recollint tot el que hem anat treballant i aprenent. El Projecte Focus manté que tota producció audiovisual consta de tres fases: Preproducció, rodatge, postproducció.En la fase de preproducció hem analitzat el context documentant-nos, hem ideat els guions mitjançant converses i arribant a acords.A més a més, hem definit el nostre repte i hem investigat sobre ell. Per acabar, hem començat amb la producció amb la maleta audiovisual. Seguint a la fase de rodatge, hem preparat la posada en escena, ens hem gravat introduint elements com el chroma i finalment, hem creat una cançó amb el suport de la IA.Per últim, en la postproducció, hem editat el video amb Canva amb l'ajuda de l'adult, i n'hem fet disfusió compartint-lo al bloc.

Singularitat i innovació

Destaquem, especialment, el caràcter creatiu, emprenedor, proactiu i solidari d’aquest projecte. Alhora, també s’ha integrat de manera transversal les metodologies STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques). No es tracta només de fer una producció audiovisual sinó de posar el coneixement tecnològic al servei de la conscienciació en favor de la preservació del medi ambient, connectant les habilitats digitals amb la transformació de l’entorn proper. El caràcter creatiu, emprenedor i solidari del projecte, amb l’ús de recursos audiovisuals promou la sostenibilitat i la conscienciació, mentre que el treball amb la comunitat ( ajuntament i famílies), afavoreixen el compromís social, el pensament crític i la ciutadania activa. Tot plegat, converteix aquesta proposta en una experiència educativa transformadora i alineada amb els reptes del segle XXI.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

Aquesta proposta educativa basada en la Situació d'Aprenentatge SOS salvem l’ós polar, atenent al principi fonamental de l’educació inclusiva, ha esdevingut una gran oportunitat educativa per l’alumnat i per la comunitat educativa ja que ha suposat el vincle i la implicació activa dels diferents agents de la comunitat en els objectius del projecte. - En l’àmbit de l’alumnat, destaquem el seu compromís i consciència vers els problemes mediambientals que pateix el planeta i les seves conseqünecìes. -Pel que fa al centre, l’impacte s’observa en la transferència i difusió realitzada a la resta de grups educatius del centre i comunitat educativa, -Atenent al municipi, aquesta proposta ens ha donat l’oportunitat de poder seguir fent vincle amb els agents de la nostra comunitat. Comptat i debatut, aquesta producció audiovisual, no només esdevé el recull d’una experiència, sinó que la transforma en una valuosa eina educativa, amb poder de transmetre, mostrar i conscienciar a la població a través de la veu i implicació de l’alumnat, amb el seu compromís, i ens mostra com petites accions poden suposar grans canvis!!!

Breu descripció de la proposta educativa

Aquesta SdA neix de la necessitat i interès sorgit arran d’una notícia arribada des de la Coordinació d’Escola Verda de l’escola.En aquesta notícia es llegeix “SOS SALVEM L’ÓS POLAR”, i s’explica l'emergència climàtica que estem vivint. Aquesta proposta respon al context educatiu actual, que aposta per la cura del medi ambient i la integració de les competències STEAM com a model d'aprenentatge a les accions i activitats realitzades. A partir d’una necessitat real, l’alumnat investiga (ciència), cerca solucions tecnològiques, (ús de la talladora làser, maleta audiovisual, tauletes, PDI ) dissenya i construeix un iman (enginyeria i art), i reflexiona sobre dades i proporcions (matemàtiques). A més a més, aquest SdA ens permet treballar amb xarxa en l’àmbit municipal en realització d’accions conjuntes per la millora de l’entorn. Amb la seva difusió pretenem conscienciar a la comunitat educativa de la importància de dur a terme accions per reduir el canvi climàtic.

Altres observacions